De com un gran poema rus es converteix en un segon premi d’uns Jocs Florals d’institut

Hi ha coses que sorprenen, i una és que un poema tant gran com el de Ievgueni Ievtuixenko que poso al final d’aquest post pugui arribar a ser segon premi d’uns Jocs Florals de tercer d’ESO d’un institut. Trist que un professor no se n’adoni, i pitjor que sigui un segon premi. Aquí teniu la història.

La poesia russa sempre m’ha agradat. Bé, menteixo. Les traduccions de poesia russa sempre m’han agradat. Per desgràcia no sé rus i no puc llegir en versió original. Feia temps que corria per casa un plec de DIN-A4 fotocopiats d’un llibre de poemes russos, d’aquells que fulleges cada tant però que quan realment el busques no trobes. Recordava vagament alguns versos pel que vaig fer una cerca al Google. Trobar-lo no va ser difícil. Al contrari. el que em va xocar va ser l’on: Google em va portar a una pàgina d’un institut. Concretament a la pàgina dels Jocs Florals de l’any 1999 d’un institut. I era un segon premi firmat pel pseudònim Imaginarium.

Anant a pams. Que un poema així l’hagi presentat un alumne a uns Jocs Florals no em preocupa. Al contrari. Vol dir que s’ha molestat a buscar i almenys l’ha llegit i s’ha fet un favor. El que és més dur és que un professor no se n’adoni. Però pot passar. Però el que és trist i em fa mal és que quedi segon d’uns Jocs Florals. Donaria alguna cosa per veure per un foradet la deliberació que van fer. Com que no podia anar al passat vaig enviar un mail peguntant. Aquí deixo la resposta:

T’agraïm molt aquesta informació. La veritat és que aquesta se’ns va passar tot i que aquest any concretament vam detectar que hi havia altres plagis. El problema està en que, a vegades, has de resoldre el concurs amb poc temps i és difícil poder controlar-ho tot. Segurament que aquest és un dels motius perquè actualment no fem concurs literari. Molt agraïts.

He de dir que ni entenc la resposta ni entenc el motiu pel que s’han de deixar de fer Jocs Florals. Sembla una mica la posició de sempre, el girar el cap i fer un mort el gos morta la ràbia, quan al meu entendre el que s’hauria de fer és encarar el problema i arreglar-lo. A classe amb un poema i a la vida en general.

GENT

No existeixen homes poc interessants.
Els seus destins són com històries de planetes.
Cada un és únic, sol, ell sol,
No hi ha cap altre que s’hi assembli.

I si algú ha viscut en silenci,
Feliç en el seu racó,
La seva mateixa insignificança
L’ha fet interessant.

Cadascú te un món secret, ben seu,
On s’amaga el millor instant,
On s’amaga l’hora més terrible.
Però nosaltres no en sabem res.

I si un home mor,
Mor també la seva primera nevada,
I el primer petó, i el primer combat…
Tot s’ho emporta.

Sí, queden llibres i ponts,
Màquines i teles de pintors,
Sí, moltes coses ha de restar,
Però alguna cosa fuig!

Així és la llei d’aquest joc sense pietat.
Desapareixen móns, no persones.
Els homes, pecadors i terrenals, els recordem,
Però, en realitat, què en sabíem, d’ells?

Què en sabem nosaltres, dels germans, dels amics?
Què en sabem, de la nostra estimada?
Fins del nostre pare,
Coneixent-ho tot, no en sabem res.

Se’n va la gent, no la podem retornar.
No podem fer renàixer els seus móns secrets.
I cada vegada,
Tinc ganes de xisclar davant aquesta impotència.

Ievgueni Ievtuixenko